Lorette

Lorette

Lorette wordt geboren in de eerste maand van 1265 te Baal, in het hertogdom Brabant. Zij is het jongste kind van Anna en Jozef. Ze heeft vijf oudere broers. Het leven op de zanderige heidegrond in Baal is hard labeur. De verarmde zandgrond levert maar net voldoende gewassen op voor het grote gezin.

De nicht van Lorette's moeder (Maria, gehuwd met Melis) smeekt haar gedurende jaren, om Lorette bij haar in Drongen te laten wonen. In de zomer van 1278 verhuist ze naar het verre Vlaanderen. Het echtpaar heeft zelf geen kinderen en voeden Lorette verder op als hun eigen dochter. In de nabijheid van het norbertijnenklooster en de kronkelende Leie leidt ze een vrij rustig bestaan.

Tien jaar later, in 1288 , loopt ze letterlijk haar toekomst tegen het lijf. Op de jaarmarkt te Brugge had ze, voor een zacht prijsje, twee mooie manden gekocht. In haar enthousiasme, om de vondst aan haar tante Maria te laten zien, had ze Michiel niet gezien. Met een botsing tot gevolg. Michiel is een wever uit Brugge, hij werkt in het atelier van de vader van Lonis van Poelvoorde. Met het huwelijk, in het najaar van 1288, verhuist Lorette naar Brugge.

Ze vindt er werk als wasvrouw. Zo leert ze de gezinnen van Poelvoorde en vanden Hoorne kennen. Bij bezoeken of feestelijkheden helpt Lorette mee in de huishoudens. Het leven in Brugge is betrekkelijk goed voor Lorette en Michiel. Begin december 1289 wordt hun zoon Thomas geboren.

Door de sociale onlusten in Brugge rond 1288 en later naar 1299 met de franse inmengingen en bezetting wordt de sfeer grimmigger. De vele protesten en opstanden volgden mekaar op. Michiel die deel uitmaakt van de stadsmilitie in Brugge moet mee gaan vechten, wat Lorette dikwijls angstig doet afwachten.

Als in juli 1302 Michiel mee naar Kortrijk optrekt, om de confrontatie aan te gaan met het franse leger, is hij overtuigd te gaan vechten voor zijn vrouw en kind, huis en goed, vrijheid en welvaart. Michiel vecht dapper op de Groeningekouter. Als de Fransen hun nederlaag inzien en vluchten, gaan vele Vlamingen hun achterna. Zo ook Michiel. Hij komt echter noodlottig ten val, stoot het hoofd op een steen en sterft.

Wanneer Lorette het verschrikkelijke nieuws ontvangt stort haar wereld in elkaar... Ywein vanden Hoorne stelt haar voor aan te sluiten bij het huishouden van Joris van Zerkingen, die met zijn dochter is getrouwd. Lorette doet daar verder dienst als wasvrouw en helpt geregeld mee in de keuken.

einde

Lorette heet in het echte leven Arlette Van Kriekinge en is chauffeur taxi- ziekenvervoer.