Wie zijn we ?

De Liebaart is een kleine groep mensen die van de middeleeuwen houden en aan "levende geschiedenis" doen. Wij onderzoeken, reconstrueren en herbeleven het dagelijkse leven uit het tijdvak rond 1302.

De Liebaart is er van overtuigd dat het veel leuker is om de geschiedenis zelf te ervaren dan er naar te kijken of er over te lezen. Wij experimenteren met geschiedenis en archeologie. We gaan tegelijk op zoek naar oplossingen voor tal van kleine, dagdagelijkse problemen die onze voorouders bezig hielden. We delen allen dezelfde passie voor de middeleeuwen en de gedrevenheid om deze zo correct mogelijk te reconstrueren.

De vereniging is gestructureerd rond de presentatie van het huishouden van een laat 13de eeuwse lakenhandelaar en ridder uit Brugge. Elk lid vervult in dit huishouden een rol als laat 13de eeuws stadsburger. Naast de patriciër zelf zijn er zijn personeel en bedienden. Hogere edellieden horen er bij ons niet bij, omdat we vinden dat je hier geen realistische impressie kan van neerzetten.

Authenticiteit is belangrijk !

De Liebaart vindt historische juistheid en accuratesse heel erg belangrijk. Cowboylaarzen, gebreide maliƫnkolders, nylon pakjes uit de theaterwinkel en phantasy spullen komen er bij ons niet in. Elk kledingstuk en elk gebruiksvoorwerp is nauwkeurig onderzocht en je kan pas iets nieuws aandragen als je het gebruik ervan ondersteunt met twee onafhankelijke bronnen. Dus dat betekent dat een voorwerp of kledingstuk dat niet voor onze periode kan aangetoond worden, niet aanvaard wordt. Zo krijg je op zeer korte tijd een gans andere kijk op de middeleeuwen en kun je in enkele maanden tijd veel meer ontdekken dan al die jaren op de schoolbanken.

Hiervoor raadplegen we museumcatalogi, verslagen van archeologische opgravingen, verluchte manuscripten, sculpturen en wetenschappelijke werken over middeleeuwse geschiedenis. Op die manier vangen we twee vliegen in een klap. Onze uitrusting wordt beter en we steken een pak nieuwe dingen op over ons favoriete tijdvak.

Levende Geschiedenis

De Liebaart wil de middeleeuwen zo nauwkeurig mogelijk weergeven. Dat onderscheidt ons van veel andere groepen. Onze manier van aanpakken kan je in het Engels omschrijven als "living history". Dat is op twee manieren te vertalen:

Enerzijds als "levende geschiedenis" waarmee we bedoelen we dat we geen historische gebeurtenissen of figuren reconstrueren (zogenaamd re-enactment of wederopvoering), maar dat we wel op een wetenschappelijke wijze proberen de levensomstandigheden van de middeleeuwen te reconstrueren.

En anderzijds als "geschiedenis beleven" waarmee we bedoelen dat ons plezier in de hobby van de herbeleving van de levensomstandigheden van onze voorouders ons uiteindelijke doel is.

Kasteelfeestje of festival ?

Waar de Liebaart niet aan meedoet zijn allerhande kasteelfeestjes, riddertoernooien, banketten en andere van dergelijk populair hedendaags "middeleeuws" vermaak. Wij zijn geen spektakelgroep en verhuren ons niet voor het opluisteren van toeristische evenementen. We zoeken het eerder in serieuze museale omgeving waar onze uitrusting tot haar recht komt en naar waarde geschat kan worden.