Kateline

Kateline

Kateline wordt in 1271 geboren te Gent. Ze groeit er op in de herberg van haar vader Rogier en moeder Herlinde, als enige dochter.

Daar maakt ze kennis met Robrecht die er tijdens een jaarmarkt in 1293 als muzikant voor vermaak zorgt. Meermaals ontmoeten ze elkaar en na verloop van tijd verhuist Kateline mee naar Brugge, waar ze trouwen in 1294. Van de patriciƫr Ywein vanden Hoorne krijgt Robrecht een job als kleermaker en klusjesman aangeboden. Hij treedt er dan ook in dienst en Katheline helpt er mee in het huishouden. Ze krijgen 3 zonen: Jehan (1295), Joris (1296) en Nicholay (1301).

In de zomer van 1301 is Robrecht samen met heel wat andere Liebaarts onder leiding van Pieter de Coninck, verplicht om onder te duiken buiten Brugge. In deze periode is het graafschap Vlaanderen reeds in de handen van de Franse koning en worden al diegenen die weerstand bieden verbannen. Kateline en de 3 kinderen blijven alleen achter in het huishouden van Ywein vanden Hoorne. In december van ditzelfde jaar keert Pieter de Coninck, samen met z'n gevolg waaronder Robrecht, terug naar de stad. Voor Kateline een heuglijk moment, want het gezin is terug samen.

Maar dit duurt niet lang, want in mei 1302 wordt Brugge weer onder Frans bestuur gesteld en een paar duizend Vlamingen waaronder Robrecht worden terug verbannen. Voor Kateline is dit ondraaglijk, ze weet zich geen raad meer maar houdt zich sterk en hoopt dat alles toch nog goed zal komen. Aan de ene kant wil ze Robrecht bij haar en de kinderen, maar ze weet dat alleen door weerstand te bieden er een kans is dat ze ooit terug met haar man een toekomst voor de kinderen kan bieden. Daarom steunt ze Robrecht die alles in de weegschaal legt voor z'n gezin en de goede zaak.

Wanneer tijdens de Brugse Metten in de nacht van 17 op 18 mei de vijand hard wordt aangepakt is Robrecht er weer om z'n gezin veilig te stellen. Daarna op 11 juli 1302 vindt de Guldensporenslag plaats. Een laatste moment van angst. Kateline vreest dat dit wel eens slecht zou kunnen aflopen maar niets is minder waar. De overwinning wordt behaald en hun gezin is terug herenigd.

Wanneer Joris van Zerkingen trouwt met de dochter van Ywein vanden Hoorne komen Robrecht , Kateline en de kinderen in zijn huishouden terecht. Kateline woont er samen met haar man en 3 zonen in de bediendevertrekken en helpt er in de keuken, bakt er brood, spint er wol en leert er borduren.

einde

Kateline heet in het werkelijke leven Katia Depuydt en is kinderverzorgster.