Het Wambuis

Een wambuis is eigenlijk een gewatteerd vest. Het is gemaakt van linnen en wordt opgevuld met vlokken katoen, wol, paardenhaar,... Dat geeft een tamelijk dikke jas, die op verschillende wijzen van nut is.

Wambuis

Het vervult verschillende belangrijke functies.

  • In de eerste plaats is het een ondersteuning voor het gewicht van de maliŽnkolder. Door het wambuis wordt dat gewicht veel beter over de schouders verspreid.
  • Ten tweede zorgt het wambuis er voor dat de ringetjes van de maliŽnkolder op een afstand van de huid verwijderd blijven. Daardoor vermijdt men lelijke verwondingen tijdens gevechten.
  • En tenslotte werkt het wambuis ook nog een beetje als kussen voor het opvangen van slagen.

De Wambuis

Eigenlijk moet men onderscheid maken tussen wambuizen die worden gedragen met of zonder maliŽnkolder. Het is geweten dat voornamelijk voetsoldaten die geen maliŽnkolder hadden een veel dikkere wambuis droegen. Zij konden niet rekenen op de bescherming van de ijzeren ringetjes van de maliŽnkolder. Dus maakten ze hun wambuis dikker om daar dan meer pantsering te winnen.

Anderzijds was het voor diegenen die wel een maliŽnkolder bezaten niet handig een zeer dikke wambuis te dragen onder hun kolder. Hij zou de bewegingen te veel belemmeren en ook voor oververhitting kunnen zorgen. Een wambuis van ridders, die rond 1302 steeds een maliŽnkolder droegen, zal dus meestal niet te dik geweest zijn.

De Wambuis

Naar boven.
Terug naar begin van de pagina.

Volgende pagina.
Naar de volgende pagina.

Vorige pagina.
Naar de vorige pagina.


Email
Email ons!
Look at this page in English language.


Copyright op tekst, beelden en foto's bij Joris de Sutter, tenzij anders vermeld.
Deze informatie wordt ter beschikking gesteld door De Liebaart en werd laatst vernieuwd op 27 Oktober 2001.