De Kledij van de Ridder

De volgende pagina's pogen een beeld te geven van hoe een ridder rond het jaar 1302 gekleed had kunnen zijn als hij ten strijde trok. Van deze periode in de geschiedenis is bitter weinig materiaal bewaard gebleven. Daardoor zijn we verplicht van ons voor het overgrote deel te baseren op miniaturen, beeldhouwwerken en schaarse geschreven bronnen.

Ridders

Vlaams ridder De ridder die we hier voorstellen heeft een aantal bijzonderheden die als typisch kunnen beschouwd worden voor de Guldensporenslag. In de eerste plaats draagt hij geen sporen. Tijdens de Slag bij Kortrijk streden de Vlaamse ridders aan Vlaamse zijde te voet. Het dragen van sporen zou hen hinderen. Toen het duidelijk werd dat de slag voor de Fransen verloren was probeerden enkele Brabantse heren die met de Fransen meevochten van kamp te wisselen door ook "Vlaendren die Leeu" te roepen. Gwijde van Namen gaf toen het bevel al wie sporen droeg neer te slaan. Alleen al uit dit feit mag besloten worden dat de Vlaamse ridders te voet geen sporen droegen. Uiteraard droegen zij wel hun sporen als ze te paard reden.

Ten tweede draagt onze ridder geen maliŽnkousen. Daar zijn twee redenen voor. Eerst en vooral heb ikzelf er nog geen gemaakt (ligt meest voor de hand). En verder zouden ook maliŽnkousen tamelijk hinderlijk zijn te voet. Het dragen van heel deze uitrusting, met schild en helm erbij, betekent een extra gewicht van rond de 25 kilogram. Dragen van zware maliŽnkousen zou het bewegen nog meer bemoeilijken.

Buiten deze twee meest opvallende kenmerken verschilt deze ridder niet van de Franse ridders van die tijd. Enkele kleinere eigenschappen worden nog op de volgende pagina's in detail uitgelegd. Al wat je mij op de volgende pagina's ziet dragen is door mijzelf gemaakt, behalve de helm en het zwaard.

Vertrekpunt

Vertrekpunt

Op de volgende bladzijden kleden we onze ridder uitrustingstuk na uitrustingstuk aan. We vertrekken van de volgende uitgangssituatie. Hij is al gekleed met zijn broek, cousen, schoenen en hemd. Tot hier is er geen verschil met een gewone burgeruitrusting. Eventueel kunnen de cousen van wat sterker linnen gemaakt zijn.

Naar boven.
Terug naar begin van de pagina.

Volgende pagina.
Naar de volgende pagina.

Vorige pagina.
Naar de vorige pagina.


Email
Email ons!
Look at this page in English language.


Copyright op tekst, beelden en foto's bij Joris de Sutter, tenzij anders vermeld.
Deze informatie wordt ter beschikking gesteld door De Liebaart en werd laatst vernieuwd op 18 Mei 2001.