De MaliŽnkolder

De maliŽnkolder is een pantsering die nu nog steeds tot de verbeelding spreekt. Eigenlijk kan je het beschouwen als een stuk textiel gemaakt van ijzer. Het zijn namelijk duizenden kleine ijzeren ringetjes die op een bepaalde manier in elkaar zijn vervlochten. Dat geeft een zeer flexibel ijzeren hemd.

MaliŽnkolder

maliŽnkolder

MaliŽnkolders had je in een aantal verschillende uitvoeringen. Met lange of korte mouwen, met of zonder wanten, met of zonder aangezette kap, tot aan het middel komend of tot op de dijen of tot aan de knieŽn,.... Er is dikwijls geprobeerd van al die types aparte namen te geven en in te delen volgens tijdperken, enzovoort. Maar dat heeft weinig zin. Van middeleeuwse Europese exemplaren zijn er een honderdtal bewaard in musea, meestal daterend uit de 15de en 16de eeuw (ook al de middeleeuwen niet meer). De enkele maliŽn (dikwijls niet meer dan fragmenten) die bewaard gebleven zijn uit de 14de eeuw en vroeger zijn op een hand te tellen.


maliŽnkolder

Blijven nog miniaturen en andere schilderwerken, sculpturen en zelfs rekeningen en testamenten als bron. Maar ook hier zijn we te beperkt om een dergelijke indeling te verantwoorden. Terminologie en artistieke representering zijn meestal te regionaal om een duidelijke lijn te bepalen. Het is wel doenbaar een zeer ruwe indeling op te stellen, maar het is onmogelijk van een bepaalde maliŽnkolder enkel en alleen naar zijn uiterlijk in een bepaalde periode te plaatsen.

Hetzelfde geldt voor de afmetingen en de vorm van de ringetjes zelf. Rond of afgeplat, grote of kleine diameter, type van rivetje,.... allemaal dingen die slechts met een beperkte zekerheid aan bepaalde periodes kunnen gekoppeld worden. Wat zijn dan wel zekerheden? Hoe meer ringen, hoe duurder. Hoe groter, hoe duurder. Hoe kleiner de ringetjes, hoe duurder. Hoe hoger de kwaliteit, hoe duurder. Allemaal dingen die vanzelfsprekend zijn. Net als nu had men toen ook dingen van hoge en lagere kwaliteit.


De maliŽnkolder op deze pagina is een typische kolder voor een ridder. Lang tot aan de knieŽn, lange mouwen, geÔntegreerde wanten. Een dure kolder voor 1302. Terzelfder tijd kon een seriant van een stadsmilitie een maliŽnkolder gedragen hebben die maar net tot onder de billen kwam, korte mouwen had en met ringetjes van een iets grotere diameter. Veel goedkoper.

maliŽnkolder


maliŽnkolder


Wat weegt zo een ding nu? Voor zulk een lange malŽnkolder gemaakt van authentieke geriveteerde ringen (dit wil zeggen dat elk ringetje met een klinknageltje is gesloten) moet je een acht ŗ negen kilogram rekenen. De hier getoonde kolder is gemaakt van moderne vormgesloten ringen die zwaarder zijn. Hij weegt 15 kilogram, maar is dan ook niet helemaal authentiek.

Constructie van de wanten

maliŽnkolder

maliŽnkolder

maliŽnkolder

maliŽnkolder

Naar boven.
Terug naar begin van de pagina.

Volgende pagina.
Naar de volgende pagina.

Vorige pagina.
Naar de vorige pagina.


Email
Email ons!
Look at this page in English language.


Copyright op tekst, beelden en foto's bij Joris de Sutter, tenzij anders vermeld.
Deze informatie wordt ter beschikking gesteld door De Liebaart en werd laatst vernieuwd op 6 November 2001.