De Gypoen

De gypoen of jupon is het wapenkleed van de ridder. Het is eigenlijk een overkleed dat boven de wapenrusting gedragen wordt. Meestal draagt de gypoen het blazoen van de drager of het blazoen of de kleuren van de stad, heer, groep of partij waartoe men behoort.

Gypoen

De Gypoen

Eigenlijk vervult een gypoen twee functies. Ten eerste wordt het lichaam en dus ook de pantsering grotendeels bedekt. Daarmee vermijdt men gedeeltelijk dat de weerselementen grote invloed zouden uitoefenen op de strijder. Enerzijds warmt de wapenuitrusting aldus niet te zeer op door de zon, en anderzijds komt de regen niet helemaal door en vermijdt men zo overdadig roesten.

Ten tweede, en eigenlijk belangrijker, toont de gypoen de kleuren of het blazoen van de drager. Men kan gerust stellen dat het een vorm van "omgekeerde camouflage" was. De bedoeling was om zoveel mogelijk op te vallen, om duidelijk te maken wie men was en om indruk te maken op de tegenstrever.

De Gypoen

De ridderlijke gypoen die we hier tonen heeft het blazoen van de drager op zowel de voor- als achterkant. Ze heeft geen mouwen, valt tot net over de knieŽn en heeft splitten vanvoor en achteraan om paardrijden mogelijk te maken. De kleinere splitten aan de zijkanten zijn er om het dragen tijdens het lopen en paardrijden niet te hinderen. De schouderstukken zijn de ailettes, die we op de volgende bladzijde behandelen.

De Gypoen

Naar boven.
Terug naar begin van de pagina.

Volgende pagina.
Naar de volgende pagina.

Vorige pagina.
Naar de vorige pagina.


Email
Email ons!
Look at this page in English language.


Copyright op tekst, beelden en foto's bij Joris de Sutter, tenzij anders vermeld.
Deze informatie wordt ter beschikking gesteld door De Liebaart en werd laatst vernieuwd op 14 Oktober 2002.