De Cuisses

De cuisses zijn het equivalent van de wambuis voor de bovenbenen. Een wambuis komt normaal gezien maar net tot onder het kruis, vanwege het gemak tijdens het paard rijden. De maliŽnkolder echter komt lager, tot ergens boven de knieŽn. Om nu ook daar op de benen voldoende ondersteuning te geven dienen dan de cuisses. Ook zorgen zij voor een betere bescherming van de benen bij het zitten in een zadel uit die tijd, dat voor een groot gedeelte uit een houten geraamte bestond.

Cuisses

Cuisses Deze foto toont het aantrekken van de cuisses. Ze worden gewoon over de cousen heen gedragen, en komen tot net onder de knie. Net als de cousen worden ze aan de onderbroekband vastgemaakt. Tijdens het dragen hinderen ze niet. Elk been heeft zijn aparte cuisse, zodanig dat het kruis volledig vrij blijft.

Het volledige bovenbeen wordt omsloten met een gewatteerde koker. De buitenkant zorgt voor de ondersteuning van de maliŽnkolder, en de binnenkant werkt als kussen tijdens het rijden in een zadel op een paard.

Net als de wambuis zijn de cuisses vervaardigd uit dik linnen of canvas en zijn ze gewatteerd, opgevuld met bijvoorbeeld plukken wol, katoen, paardehaar,.... Vandaar de verticale lijnen die dienen om het vulsel op zijn plaats te houden.

CuissesConstructie

Cuisses

Cuisses

Naar boven.
Terug naar begin van de pagina.

Volgende pagina.
Naar de volgende pagina.

Vorige pagina.
Naar de vorige pagina.


Email
Email ons!
Look at this page in English language.


Copyright op tekst, beelden en foto's bij Joris de Sutter, tenzij anders vermeld.
Deze informatie wordt ter beschikking gesteld door De Liebaart en werd laatst vernieuwd op 30 Oktober 2001.