De Ailettes

De ailettes zijn een typisch onderdeel van de ridderlijke wapenuitrusting uit de periode 1260 tot 1350. Ze zijn meestal rechthoekig van vorm en dragen dikwijls het wapen van de ridder.

Ailettes

De Ailettes

Er is heel wat discussie over de functie van deze ailettes. Meestal wordt aangenomen dat ze enkel dienden voor heraldisch vertoon, zonder dat ze een beschermende rol vervulden. Die stelling wordt geponeerd omwille van het feit dat men soms ailettes gemaakt van perkament vermeld vindt in rekeningen van toernooien.

KA XX f.43v

Het is echter onze overtuiging dat deze ailettes wel degelijk een beschermende functie hadden en vervaardigd waren uit steviger materiaal. Verscheidene miniaturen lijken dit ook te bevestigen aangezien ze soms onderaan een structuur tonen die sterk doet denken aan gewatteerd materiaal. Meer dan waarschijnlijk was er verschil tussen ailettes voor het toernooi en ailettes voor de oorlogsvoering. Hun doel was de bescherming van de schouders en het kwetsbare sleutelbeen.

Onze eigen reconstructie gaat uit van ijzeren plaatjes op een dunne houten ondergrond en omgeven met linnen. De onderkant is gewatteerd en voorzien van ogen voor de bevestiging op de schouders door middel van leren riempjes. Proefondervindelijk bleek dat de meest practische manier van vastgespen gebeurt door de ailettes aan de gypoen vast te maken en dan via een enkele knoop aan de maliŽnkolder.

De Ailettes

De Ailettes

Naar boven.
Terug naar begin van de pagina.

Volgende pagina.
Naar de volgende pagina.

Vorige pagina.
Naar de vorige pagina.


Email
Email ons!
Look at this page in English language.


Copyright op tekst, beelden en foto's bij Joris de Sutter, tenzij anders vermeld.
De miniatuur komt uit "Spiegel Historiael", Jacob van Maerlant, Den Haag KA XX, fol.43 vį.
Deze informatie wordt ter beschikking gesteld door De Liebaart en werd laatst vernieuwd op 14 Oktober 2002.